Android 6終於成為小鴨的第一

按5月27日的裝了小鴨的手機,Android版本佔有率的排名,Android 6終於升至第一位,佔27.49%,追過了第2位的Android 5.0 (27.40%)。第3位為Android 5.1 (22.32%),而第4位為Android 4.4 (14.01%)。

在3個月前,6.0的用戶還是10%未滿的,比4.4還少,排名第4,之後應是由於各主要型號手機的棉花糖update相繼推出,6.0的用戶迅速增長,佔有百份率在3個月內急增3倍。

另一方面,在Google的Android全球市佔dashboard中(截至5月2日),這4個版本的位置剛好倒轉,而且Android 6.0百份比仍未超越4.2,只有個位數。頭5位順序為 4.4(32.5%),5.1(19.4%),5.0 (16.2%),4.2(10%),6.0(7.5%)。

說明咩呢?就係小鴨用家,係先進嘅。

(利申:主機仲係5.0,而且仲有2.2機的相對落後份子-因為仲有0.33%用戶,仲用緊古董級的2.2,所以會繼續用來測試。)

而好快又要重寫一部份準備上N… 因為自動更新資料庫的流程中,偵測網絡轉變的部份在N將會因新轉變而失效,因此須用另外的方式進行。現有版本在Android N雖已可開啟及攔截,但估計自動下載在手機沒有網絡可用後,是可能會失效的。

6 篇迴響


  1. 你好:

    我有Android 2電話,如何下載小鴨?謝謝。

    回覆

      1. 用唔到,響 play store入面搵唔到。我個電話係 Sony X10 mini(當然日常就另一部 android 6啦)

        回覆

          1. 咁我返屋企睇睇部中古電話係2.?先。

            另外,之前報告過,我部 HTC Butterfly 2 電話不能使用「接通再掛線」,但前排官方升級至 Android 6 後,就用得到了(冇root)

          2. Headuck

            謝謝!即係HTC終於放棄了維護自家開發的fork而跟了大隊… 或者今天已經無餘力跟貼Google之餘再去customize…

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *